Banchefen sammanfattar säsongen 2018

Summering av säsongen 2018

Jag började jobba som banchef i mitten av maj på Vårdsberg. Jag hade redan innan fått lite info och foton hur greenerna hade klarat sig över vintern. Vilket inte alls såg roligt ut Greenerna hade under vintern blivit angripna av väldigt mycket snömögel, vilket  resulterade i att större delen av gräset var dött.
Det blev en vår med mycket jobb och störst fokus på att få greenerna o läka ihop. Men så slog värmen till. Det hjälpte oss lite på traven, men till en viss gräns. Det bara fortsatte det fina o varma vädret. Det varma 
vädret innebär en stress för gräset vilket tyvärr fördröjde läkprocessen för våra greener. Vi ville ha regn.

Det dröjde ända till slutet av juni innan vi tyckte att dem gått ihop o vi kunde få en jämn yta att putta på. Nu var vi inne i juli vilket skulle resultera i den varmaste julimånaden på 260 år. Ja det är väl inte så stor chans att den upprepar sig nästa år då. Den här månaden fick vi kännedom om hur viktig vår bevattning är på banan. När det var som varmast så fick vi problem med våra pumpar och det tog några dagar innan vi hittade felet och kunde laga det.  3-4 dagar utan vatten med temperatur på 30 grader tog hårt på våra Greener.


6:ans green med torkskador

På vissa delar av greenerna var vi tillbaka på ruta 1, inget gräs. Men vi fick ihop dem den här gången också.


6:ans green efter läkning

In i augusti fick vi lite ostadigare väder med regn. Vilket gjorde att vi verkligen fick fin kvalité på vår bana.

Men absoluta höjdpunkten av den här säsongen tycker jag vi fick till på KM 1-2 september. Lite sent kan man tycka, men med tanke på hur säsongen varit så var det riktigt bra!

KM 1-2 september

Under oktober månad så har vi gjort en del skötselmässiga åtgärder för att få gräset att gå in i vintern på bästa möjliga sätt.


Hålpipning av foregreen på hål 3.

Nu är vi inne i slutet av november och det är 10 minus ute. Kyla före snön kommer är absolut optimalt för vårt gräs nu in i vintern. Hoppas det håller i sig.

Vill till slut tacka alla medlemmar man lärt känna under den här första säsongen på Vårdsberg! Tack!

Viktor Tedenstrand / banchef